Over ons

Landgoed Oude Brunninckhuis is een project van Stichting Gezondheid Dichtbij.

Gezondheid Dichtbij

Landgoed Oude Brunninckhuis is een project van Stichting Gezondheid Dichtbij (GD). GD doelstelling:
‘Het aanbieden en bevorderen van eerlijke, duurzame, gezonde producten en faciliteiten ten behoeve van welzijn en gezondheid van mens, natuur, milieu, gewas, dier en organisatie. Hierbij is het behouden, onderhouden, ervaren en uitdragen van natuur en cultuurhistorie het vertrekpunt, evenals het klimaat.’
Jaarlijks wordt ons oppervlaktewater vervuild met o.a. 190 ton medicijnen en 17 ton gewasbeschermingsmiddelen. Dit kunnen we voorkomen. Om dat na te streven wil GD een natuurboerderij realiseren met duurzame, gezonde producten van grond tot mond, zoals het telen en verwerken van spelt, haver, rogge, vlas en vezelhennep. Daarom serveren we natuurlijke, en/of regionale producten voor positieve, preventieve gezondheid o.a. van eigen landgoed. Spelt is in Duitsland bekend voor preventieve gezondheid. Volgens Hildegard van Bingen is spelt het gezondste graan ter wereld. Haver kent maar liefst vijf Europese gezondheidsclaims. Rogge wordt gebruikt voor het maken van haverproducten. Vezelhennep en vlas zijn in wisselteelt nodig om onze akkers gezond te houden. Graanstro, vlasvezel en hennepvezel worden ingezet voor CO2 reductie als inblaas en vezel in de bouw in Twente. Zo kunnen we op weg naar schoon water en een gezonde woonomgeving, natuur & mensheid!

Uw gastvrouw Annette

 

Als boerendochter heb ik al vroeg interesse in het boerenleven, de genealogie en de cultuurhistorie. Maar ik wou eerst verpleegkundige worden. Na de HBO-V ben ik naast mijn werk als wijkverpleegkundige de Middelbare Landbouwschool in Raalte-parttime- gaan volgen om het melkveebedrijf van mijn ouders over te kunnen nemen. Een overname die niet doorging. In 1991 kopen mijn aanstaande man Gerard en ik Oude Brunninckhuis, die ooit tot de Brunninkhuis-familie had behoord. Hier zijn we in 1992 gaan wonen. Door plotseling overlijden van Gerard in 2000 valt een andere locatie, een klein boerenbedrijf aan de Brunninkhuisweg 2, te Hezingen mij toe. Al dit Brunninkhuis-erfgoed wil ik als erfgoed behouden voor generaties zonder dat mijn kinderen hier hoeven te wonen. Ik wil hier projecten van te maken ten behoeve van innovatie in de landbouw. In 2002 begon ik met het leggen van de basis en werd 2x landelijk genomineerd met prijsvragen. Na cursussen, opleidingen en experimenten leidde dit tot een projectplan en de oprichting in 2012 van Stichting Gezondheid Dichtbij, waar gezondheid, boeren, natuur en cultuurhistorie bij elkaar komen. In 2020-2021 werd Oude Brunninckhuis verbouwd tot infocentrum van de natuurboerderij en de verdwenen marke/buurtschap Brunninkhuizen. Onverwacht kwam de “Goudschat van het Springendal” erbij. Inmiddels is het een expositie-, vergader-, trouw- & rouwlocatie waar je ook heerlijke speltkoffie kunt drinken!

 

Feestelijke opening

De Goudvondst expositie op Landgoed Oude Brunninckhuis is feestelijk geopend op woensdag 29 juni 2022. Onder het genot van speltkoffie en spelt-lekkers (van eigen landgoed!) werden alle bezoekers verwelkomd door gastvrouw Annette Brunninkhuis. De officiële opening werd verricht door Roy de Witte (gedeputeerde provincie Overijssel) met medewerking van Suzanne Wentink (provinciaal archeoloog) en Gerben ten Buuren (amateurarcheoloog).

Lees hier verder

Historie

Het erf Olde Bronninckhuijs werd voor het eerst genoemd in het vuurstedenregister in 1682. Al bestaat het vermoeden dat het erf nog ouder kan zijn. Het was een lijftuchthuis -een huis waar de ouwelui woonden- van het erf Brunninkhuis, nu Hoeve Springendal. Het erf Brunninkhuis werd voor het eerst genoemd in 1385. De naam Olde Bronninckhuis wijzigde langzaam naar Oude Brunninckhuijs in het begin van 1800.

De bewoners die op Oude Brunninckhuis woonden waren meestal van het erf Brunninkuis afkomstig. Men kreeg de achternaam Oude Brunninkhuis wanneer men op het erf Oude Brunninckhuijs ging wonen. Napoleon heeft een wet ingesteld dat men de erfnaam niet meer als achternaam mocht gebruiken. Alleen de geboortenaam. Zo kwam het voor dat een Oude Brunninckhuis wonend eerst op Oude Brunninkhuis en later in Ootmarsum bij zijn overlijden Brunninkhuis heet. Oude Brunnninckhuis heeft vele bewoners gekend. Eerst in de vererving van familie, later als huurder. In deze boerderij is molenaar Gerardus Brunninkhuis (1825) geboren, die in Tilligte de Brunninkhuismolen(ook genaamd Westerveldmolen) heeft gebouwd. Daarna werd er veel in de vrouwelijke lijn getrouwd. Zo heetten de bewoners in de familielijn op Oude Brunninckhuis, Brunninkhuis, Vrielink en Wanink. Vanaf 1910 werd het verhuurd, eerst aan Kamphuis en daarna aan Evers. Het erf werd in het Twents Oald Brunninkhoes genoemd.

Lees hier verder