Over ons

Landgoed Oude Brunninckhuis is een project van Stichting Gezondheid Dichtbij.

Gezondheid Dichtbij

Landgoed Oude Brunninckhuis is een project van Stichting Gezondheid Dichtbij (GD). Gezondheid Dichtbij heeft tot doelstelling: ‘Het aanbieden en bevorderen van eerlijke, duurzame, gezonde producten en faciliteiten ten behoeve van welzijn en gezondheid van mens, natuur, milieu, gewas, dier en organisatie. Hierbij is het behouden, onderhouden, ervaren en uitdragen van natuur en cultuurhistorie het vertrekpunt, evenals het klimaat.’ Dit maakt dat we op het landgoed biologische, natuurinclusieve, regionale en klimaatvriendelijke producten serveren voor een positieve, preventieve gezondheid. Jaarlijks wordt ons oppervlaktewater vervuild met meer dan 190 ton medicijnen en 17 ton gewas-beschermingsmiddelen. Dit kunnen we voorkomen. Volgens de Duitse kloosteres H.Hildegard van Bingen uit de 12e eeuw is spelt het gezondste graan ter wereld. In Duitsland is dit bekend. Haver kent vijf Europese gezondheidsclaims. Aardappelen en vlas zijn in wisselteelt nodig om onze akkers gezond te houden. Om de natuurweiden betaalbaar te kunnen onderhouden willen we deze laten begrazen met oud-hollandse zeldzame runderrassen begrazen, zoals Lakenvelderkoeien. Op weg naar schoon water en een gezonde natuur & mensheid!

Uw gastvrouw en projectmanager Annette

 

Al heel vroeg heb ik als boerendochter interesse in het boerenleven, de genealogie en de cultuurhistorie. Maar vanuit mijn hart wou ik eerst wijkverpleegkundige worden. Na het behalen van de HBO-V, ben ik naast mijn fulltime job als wijkverpleegkundige met heel veel plezier de Middelbare Landbouwschool in Raalte-parttime- gaan volgen. Om het melkveebedrijf van mijn ouders in Nutter over te kunnen nemen. Een overname die net voor het behalen van het diploma niet doorging. In 1991 kopen mijn aanstaande man Gerard en ik Oude Brunninckhuis weer terug in de familie. Waar we in 1992 na ons huwelijk gaan wonen. Na een plotseling overlijden van Gerard in 2000 valt zijn kleine boerenbedrijf-waar zijn vader woont- aan de Brunninkhuisweg 2, te Hezingen mij toe. Beide locaties zijn Brunninkhuis-erfgoed en ik besluit hier bijzondere projecten van te maken ten behoeve van innovatie in de landbouw, om zo het erfgoed te kunnen behouden voor generaties. Opdat mijn kinderen hier niet perse hoeven te wonen.
In 2002 begon ik met het leggen van de basis en deed met succes mee aan landelijke prijsvragen -2x genomineerd-. Na diverse cursussen, opleidingen en experimenten, leidde dit tot een projectplan en de oprichting in 2012 van Stichting Gezondheid Dichtbij, waar gezondheid, boeren, natuur en cultuurhistorie bij elkaar komen. Oude Brunninckhuis werd in 2020-2021 verbouwd tot een infocentrum van de natuurboerderij en de verdwenen buurtschap Brunninkhuizen. Geheel onverwacht kwam de Goudschat van het Springendal er als expositie in 2022 bij. Inmiddels is het een expositie-, vergader-, trouw- & rouwlocatie geworden. Maar bovenal een infocentrum voor de potentiële natuurboerderij en de buurtschap Brunninkhuizen.

 

Feestelijke opening

De Goudvondst expositie op Landgoed Oude Brunninckhuis is feestelijk geopend op woensdag 29 juni 2022. Onder het genot van speltkoffie en spelt-lekkers (van eigen landgoed!) werden alle bezoekers verwelkomd door gastvrouw Annette Brunninkhuis. De officiële opening werd verricht door Roy de Witte (gedeputeerde provincie Overijssel) met medewerking van Suzanne Wentink (provinciaal archeoloog) en Gerben ten Buuren (amateurarcheoloog).

Lees hier verder

Historie

Het erf Olde Bronninckhuijs werd voor het eerst genoemd in het vuurstedenregister in 1682. Al bestaat het vermoeden dat het erf nog ouder kan zijn. Het was een lijftuchthuis -een huis waar de ouwelui woonden- van het erf Brunninkhuis, nu Hoeve Springendal. Het erf Brunninkhuis werd voor het eerst genoemd in 1385. De naam Olde Bronninckhuis wijzigde langzaam naar Oude Brunninckhuijs in het begin van 1800.

De bewoners die op Oude Brunninckhuis woonden waren meestal van het erf Brunninkuis afkomstig. Men kreeg de achternaam Oude Brunninkhuis wanneer men op het erf Oude Brunninckhuijs ging wonen. Napoleon heeft een wet ingesteld dat men de erfnaam niet meer als achternaam mocht gebruiken. Alleen de geboortenaam. Zo kwam het voor dat een Oude Brunninckhuis wonend eerst op Oude Brunninkhuis en later in Ootmarsum bij zijn overlijden Brunninkhuis heet. Oude Brunnninckhuis heeft vele bewoners gekend. Eerst in de vererving van familie, later als huurder. In deze boerderij is molenaar Gerardus Brunninkhuis (1825) geboren, die in Tilligte de Brunninkhuismolen(ook genaamd Westerveldmolen) heeft gebouwd. Daarna werd er veel in de vrouwelijke lijn getrouwd. Zo heetten de bewoners in de familielijn op Oude Brunninckhuis, Brunninkhuis, Vrielink en Wanink. Vanaf 1910 werd het verhuurd, eerst aan Kamphuis en daarna aan Evers. Het erf werd in het Twents Oald Brunninkhoes genoemd.

Lees hier verder