
Over ons
Landgoed Oude Brunninckhuis, een cultuurhistorische locatie, tevens een project van Stichting Gezondheid Dichtbij.

Gezondheid Dichtbij
Landgoed Oude Brunninckhuis, natuurlijk vergaderen en expositie is een project van Stichting Gezondheid Dichtbij (GD). Op landgoed Oude Brunninckhuis worden alleen biologische, Demeter of als zijnde biologische (GD) producten geserveerd, die afkomstig kunnen zijn uit ons Twentse landschap van voor 1955 en goed zijn voor de preventieve gezondheid. Dit om een wezenlijke bijdrage te leveren aan schoon oppervlaktewater zonder medicijnen en zonder gewasbeschermings-middelen. Nu komt er jaarlijks 190 ton medicijnen en 17 ton gewas-beschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht dat niet te zuiveren is. Een van deze gezonde producten is Dinkel, oftewel spelt. Dinkel is het Duitse woord voor spelt.
Op ons landgoed in het waterstroomgebied van rivier de Dinkel, telen we op natuurinclusieve wijze 100% spelt, het oude cultuurhistorische landras Oberkulmer rotkornspelt van biologisch zaaizaad op agrarische natuurgrond. Onze spelt wordt gemalen en gebakken in gemeente Dinkelland in combinatie met biologische ingrediënten. Deze combinatie noemen we een Gezondheid Dichtbij Dinkelproduct of te wel GD Dinkelproduct. Volgens de Duitse kloosteres H.Hildegard van Bingen uit de 12e eeuw is spelt het gezondste graan ter wereld en kent het vele preventieve gezondheidseigenschappen. In Duitsland is dit bekend.

Uw gastvrouw Annette
Uw gastvrouw Annette Brunninkhuis-Weersink is in 1963 geboren als boerendochter in Nutter. Ze heeft al vroeg interesse in genealogie, cultuurhistorie en het boeren leven. Na de HBO-V en naast haar werk als wijkverpleegkundige, ging ze de Middelbare Landbouwschool volgen om het melkveebedrijf van haar vader over te nemen, wat achteraf niet nodig was. Annette heeft boerenbloed en voelt zich genetisch verbonden met het gebied. Haar overgrootvader is geboren naast de brandtoren in Hezingen bij erve Weersink “Weersum”. Zijn schoonvader was een Brunninkhuis, geboren bij erve Brunninkhuis, Hoeve Springendal in Hezingen. In 2002 is ze gestart met de basis voor het project dat leidde tot de oprichting van Stichting Gezondheid Dichtbij in 2012, waar gezondheid, boeren, natuur en cultuurhistorie bij elkaar komen.

Feestelijke opening
De Goudvondst expositie op Landgoed Oude Brunninckhuis is feestelijk geopend op woensdag 29 juni 2022. Onder het genot van speltkoffie en Dinkel-lekkers werden alle bezoekers verwelkomd door gastvrouw Annette Brunninkhuis. De officiële opening werd verricht door Roy de Witte (gedeputeerde provincie Overijssel) met medewerking van Suzanne Wentink (provinciaal archeoloog) en Gerben ten Buuren (amateurarcheoloog).


Historie
Bijna 350 jaar geleden, anno 1682, wordt het erf als Olde Bronninckhuijs voor het eerst genoemd in het vuurstedenregister. Al bestaat het vermoeden dat het erf nog ouder kan zijn, gezien het als lijftuchthuis toebehoorde aan het nabijgelegen erf Brunninkhuis (Hoeve Springendal), voor het eerst werd genoemd in 1385. Door de jaren heen werd de schrijfwijze van Olde Bronninckhuis, gewijzigd naar Oude Brunninckhuijs in 1814.
Na het sterven van de laatste Oude Brunninckhuijs, kwam hier een zoon van het erf Brunninkhuis te wonen Joannes of Jannes Brunninkhuis (1787), die trouwde met Maria van Loo. Een zoon van hen Gerardus Brunninkhuis (1825), kocht in 1865 een molen in Tilligte, naast rivier de Dinkel, die later de Brunninkhuismolen wordt genoemd. Door het trouwen van vrouwelijke Brunninkhuis met een Vrielink, verandert de naam Brunninkhuis op dit erf in respectievelijk Vrielink, Wanink. Na het vertrek van Wanink kwam een Evers. Er woonden soms meerdere gezinnen hier.
Lees hier verder